Pretplati se

MATEA NEŠIĆ JOVANOVIĆ

Moji mali dinosaurusi i vikinška kraljica

Menadžerica društvenih mreža i profesorica engleskog jezika Matea Nešić Jovanović ljubav prema životinjama gaji od djetinjstva, a razvija je posebno uz oca. Već je u trećoj godini dobila jednog zamorčića i otad je učila kako se brinuti o krhkim bićima.

Moji mali dinosaurusi i vikinška kraljica

Napisala Živana Jovančić
Snimio Radoš Jovanović

Budući da je i njena mama oduvijek voljela životinje, jer je odrastala na selu, Mateino djetinjstvo ispunile su papige, ribice, hrčci i mace, a često su pružali prvu pomoć ozlijeđenim golubovima i vrapcima. I kornjače su njena velika ljubav odmalena, a trenutno ih ima tri, svaka ima sedam godina i toliko dugo su i u kući. “Rafaelo, Mikelanđelo i Donatelo su obične činčare, kopnena vrsta kornjača, koja obitava na Balkanu, posebno u južnim dijelovima. Zaštićena su vrsta, rijetki su kućni ljubimci. Glavne karakteristike su im smeđa boja, čvrsti oklop, te snažne prednje noge koje su prekrivene čvrstim ljuskicama, jakim kandžama da bi se mogle ukopati u tlo tokom zime, pa ih smatram malim dinosaurusima”, govori Matea. 

Kornjače trebaju sunce, ali i hladovinu da bi prirodno izbalansirale tjelesnu toplotu, a kad osjete opasnost uvlače se pod oklop. Navikle su na Mateu, čim je vide da im prilazi odmah izbacuju glavice i idu prema njenoj ispruženoj ruci. Drago im je kad ih mazi, kaže. Matea i njen suprug Radoš primijetili su da se karakterno razlikuju. “Rafaelo je najveći, najviše jede, voli istraživati; Mikelanđelo je najpitomiji, ne pokazuje strah i voli da jede iz moje ruke; Donatelo je najsramežljiviji, pitom je, kad mi svi trče u susret, on je uvijek sporiji. Kad je naša maca u njihovoj blizini, gnjavi ih, pa nam je stolar napravio novo stanište u kome kornjače mogu šetati, imaju više prostora i komfora.” Napravili su im “sobu” sa zemljom i sijenom da se ušuškaju, a s druge strane imaju vlastito “dvorište” sa zemljom i šljunkom, te će uskoro njihov dom izgledati kao Jurski park, smije se Matea. Hrane se zdravo: od maslačka, kostriža, jabuke, breskve, paradajza, tikvica i krastavca do dodataka prehrani.


“Što se tiče naše mace Torvi, ona je vikinška kraljica, a mi njeni podanici. S nama je više od godinu, a ima i profil na Instagramu.” Matein suprug Radoš, koji je uz stalni posao fotograf i videograf, pronašao ju je bolesnu tokom jednog snimanja; popela mu se na rame, a on nije mogao da odoli i donio ju je kući. “Čini mi se da je svjesna da smo je spasili. Posvetili smo pažnju njenom zdravlju i higijeni, ona jede umjereno, ima divnu narav. Mnogi se čude kako je mirna, ne ruši, ne grebe fotelju, noću ne luduje, već spava pored mojih nogu na krevetu”, kaže blogerica Matea. Kad supružnici putuju, macu ostave u hotelu za ljubimce a svoje kopnene kornjače povjere prijateljima.

Gracija 371, 28.6.2019.