Pretplati se
Janjetina s konjakom

“Pijana” jela

Janjetina s konjakom

Često jelima s alkoholom tepamo da su “pijana” pa se tim veselim pridjevom kiti meso, kolači, supe ili razno voće. Pri termičkoj obradi veći dio alkohola ispari, a fine arome koje ostanu daju posebnu notu okusu jela.

POTREBNO: 

3-4 kg janjetine,
so,
1 šoljica konjaka,
oko 1/2 l vode,
1 šoljica ulja

PRIPREMA: Janjetinu isjeći na 4-5 krupnijih komada. Dobro je posoliti i ostaviti desetak minuta da meso upije so. Veću šerpu ugrijte i u nju stavite komade janjetine. Dodajte konjak i odmah poklopite. Vatru smanjite i nastavite sa dinstanjem, uz povremeno dolijevanje vode. Kada gotovo sva tečnost ispari, dodajte i ulje, a kada meso potpuno omekša, spremno je za serviranje.