Pretplati se

LJILJANA ŠAKOVIĆ-MUJAN I NAREL MUJAN

Naš muzičar Zuzu

Naš muzičar Zuzu

Priredila Mersiha Drinjaković
Snimila Senka Ćatić/Spektroom

Sarajevska tinejdžerica Narel Mujan, koja je upravo maturirala u Osnovnoj školi Malta te namjerava upisati Prvu gimnaziju, već tri godine život dijeli s prekrasnom papigom, tigricom Zuzu. A sve je počelo tako što su joj mama i tata, modna dizajnerica Ljiljana Šaković-Mujan i Dževad Mujan, administrativni direktor Sarajevo Film Festivala, rekli kako imaju iznenađenje za nju. “Bio je zimski raspust, popodne, i već je padao mrak. Rekli su mi da se spremim da prošetamo”, prisjeća se Narel, ni ne sluteći tada da će se kući vratiti s ptičicom. U prodavnici u koju su ušli dočekao ih je veliki kavez prepun raznobojnih papiga. Narel je bila zbunjena. “Ali kad sam ugledala svog Zuzua, osjećala sam se presretno. Bio je baš mali i tad nije imao dugi repić kao sada. Hodao je po dnu kaveza jer nije znao, ili nije htio, da leti. Čiko u prodavnici ga je uzeo, premjestio u novi kavez i predao mi ga. Pomislila sam ‘šta sad da radim?’ I odmah odlučila da mu dam ime Zuzu.”

Zuzu je preslatki mužjak plave boje, a za tri godine druženja s Narel naučio je sve i svašta i uveseljava je na razne načine te uvijek iznenadi novim trikovima. “Najviše voli kad mu u kavez stavim da jede listove svježeg peršuna. Čim vidi da mu prilazim s peršunom, raspjeva se i skakuće s jedne na drugu stranu kaveza od sreće.” Kao i Narel, koja je polaznica časova pjevanja u Muzičkom ateljeu Maye Sar, i Zuzu voli muziku. “Pošto često pjevam u kući, on me prati na svoj osebujan način. Kad mu se ne sviđa neka pjesma ili je nešto preglasno, odmah počne da jako maše krilima i da se ljuti. To mi je znak da muziku trebam ugasiti ili naći novu pjesmu. Voli kada mu priđem blizu i pjevam mu, a naljuti se kada prestanem. To je moj muzičar Zuzu.”

Narel i njena mama se brinu o Zuzuu, a posebno je osjetljiv na čistoću. Navikao je, govori nam Narel, biti u čistom kavezu i glasno se buni ako nije sve očišćeno. “Ja ga hranim, dajem mu vodu, zabavljam ga pjevanjem, a i on mene. U deset navečer nas glasno upozorava da je vrijeme za spavanje i da kavez prekrijemo krpom kako bi zaspao.” No ponekad Zuzu samovoljno odluči da ide ranije na spavanje pa mu moraju prekriti kavez, ugasiti svjetla i utišati ton televizora ili ugasiti muziku, jer se inače naljuti. “Kad zaspi, onda opet možemo pojačati ton ili upaliti muziku. Najsmješnije je kada nam dođu gosti a Zuzu odluči da ide spavati. Svi onda u kući moramo šaptati u polumraku i čekati dok on ne zaspi”, priča simpatična Narel te dodaje kako Zuzu ne voli ostati sam u kući, te kad shvati da ga ukućani napuštaju, isprati ih tužnim cvrkutom sa svoje ljuljačke. “Kad se vratimo počne jako cvrkutati, letjeti i radovati se. Trudimo se da Zuzu rijetko bude sam.”

Gracija 370, 14.6.2019.