Pretplati se
Imamo mušku i žensku košulju, ali su zato svi advokati – ne i advokatice!

MARKO FEHER

Imamo mušku i žensku košulju, ali su zato svi advokati – ne i advokatice!

Svjestan da ne treba ispunjavati očekivanja okoline, jer onda nikad nećeš ispuniti svoje želje i snove, modni dizajner Marko Feher svakom kolekcijom pomjera granice modnog izraza, a njegove su kreacije odraz revolta prema očekivanim i nametnutim standardima

Napisala Mersiha Drinjaković
Snimci Privatni album

Kreiranju odjeće pristupa na poseban način, ne razmišljajući da li će se to svidjeti drugima, već se vodi idejom da na najbolji mogući način tematski zaokruži priču svake kolekcije. Onako kako je sam zamislio. “Zato sam ja vezan za svoje kreacije, osjećam ih svojima. Kao da nisu namijenjene da bi otišle od mene, dio su mene i smatram ih svojom djecom. I onda se još opterećujem pitanjima tipa ko ima pravo da mu se ovo dopadne”, kroz smijeh govori Marko Feher, banjalučki dizajner čije je ime poznato i priznato van granica BiH. I zaista, svi koji danas nose njegove kreacije su osobe koje voli, a dolaze iz različitih društvenih sfera. 

Banja Luka – London

Tvrdoglava Škorpija, kako sebe opisuje, Marko je od malih nogu odbijao kalupe i društveno nametnute norme. Odrastao u Bosanskoj Gradišci, nakon gimnazije upisuje Tehnološki fakultet u Banjoj Luci, od kojeg odustaje na trećoj godini nakon što je primljen u jednu od najboljih visokih škola za umjetnost i dizajn u Londonu, Central Saint Martins. Iako danas živi na različitim adresama, sjedište njegovog brenda je u Londonu, gdje je učestvovao i na jednoj od Sedmica mode.

Uvijek preispituje sebe, pomno analizira zašto ima određen stav, pozitivan ili negativan, prema nečemu. Analitičan po prirodi pokušava sam sebi objasniti zašto neke pojave ili ljude posmatra sa unaprijed definisanim stavovima samo zato što, primjerice, slušaju određenu vrstu muzike. Desilo mu se tako da odbije ponudu koju je dobio iz Beograda te nije želio prodati svoju kreaciju osobi iz određenog miljea, naprosto zato što je nije mogao zamisliti u svojoj odjeći. A i sam je znao biti žrtva predrasuda kada je u Londonu morao objašnjavati iz kakve “egzotične” zemlje dolazi. Kod nas se, opet, susretao s predrasudama druge vrste, kao što je ona kada je riječ o njegovom zanimanju. 

Kompletan tekst možete pročitati u Graciji br. 371, 28.6.2019.