Pretplati se

NAJRA KRVAVAC

Život uz pse je nemjerljivo kvalitetniji

Život uz pse je nemjerljivo kvalitetniji

Napisala Mersiha Drinjaković

Direktorica komunikacija u agenciji “Preduzeće”, Najra Krvavac, ovako opisuje “kućnu situaciju” sa ljubimcima:  “Pas u čijoj kući živim je dvoipogodišnja havanska bišonka Đina, i u njenom sam pasošu upisana kao vlasnica, mada ja to nisam – ona posjeduje mene. Drugo, ona je suštinski srednje ‘dijete’: uz nju imam još dvoje. Prvi je u našu malu porodicu stigao vajmarski ptičar Adonis i on je bio inspiracija za nabavljanje Đine, a onda su oboje bili jedan od razloga za dolazak Đinine biološke mlađe sestre Lole krajem prošle godine.”

Naime, nakon što su u oktobru 2016. godine Najrini bliski prijatelji kući doveli Ukrajinca, šampiona Adonisa – Donija, ubrzo je shvatila kako imaju daleko kvalitetniji i ispunjeniji život nego što je njen. “Dok su oni satima šetali po Jahorini, ja bih ih čekala u hotelu uz knjigu i vino. Već u decembru smo krenuli u potragu za psom za mene. Iako sam u početku mislila da bi to trebala biti mala maltezerica, prijateljica koja se aktivno bavi psima posavjetovala me je da potražim havanskog bišona.” Ispostavit će se da je to bila najbolja moguća odluka. Ova je pasmina, naime, još relativno rijetka u BiH, te je bila savršena za Najrine potrebe i navike. “Havanezeri su idealni za život u stanu, prilagodljivi, pametni i vezani za vlasnika, a kako nisu top-notch na listi za nabavku psa, nema ni zloupotreba neodgovornih uzgajivača.” 

Najrinu je svakodnevnicu Đina promijenila u potpunosti. Ovaj izdržljivi mali pas se bez problema popne na vrh Trebevića ili prepješači pola Vranice, pa su njih dvije vrlo često u prirodi, dok Najra to ranije i nije baš prakticirala. “Više se i ne sjećam kako je bilo prije Đine. Moja je mala čupavica zaslužna što sam daleko opuštenija i rasterećenija nego ranije, život mi je nemjerljivo kvalitetniji.”

Kako je u Najrinoj ekipi bliskih prijatelja njih četvero koji brinu o ova tri psa, uvijek je neko spreman da preuzme onog čiji je vlasnik ili vlasnica u poslu ili obavezi. “Pored toga, uvijek imamo Snupi, sjajan vrtić za pse, u kojem su svi naši psi od samog početka i koji nam je pomogao u socijalizaciji. Povremeno Đina ide u vrtić čisto radi zabave, a ne samo iz potrebe.” Đina je, veli Najra, filozof i pomalo ters. Za razliku od razigrane Lole, ona je vezana samo za svoj “čopor”, ljude i pse u kući te ekipu u Snupiju. “Nepovjerljiva je prema strancima, nije maza, a ni djeca ne bi baš bila njen prvi izbor. S druge strane, silno je odana i poslušna, prava mala zaštitnica lavljeg srca u tom malom tijelu. U svojoj je kući prilično teritorijalna i postavlja pravila, a od posjetilaca očekuje da se ponašaju u skladu s tim pravilima. Voli mir i red, sestru Lolu, brata Donija, narandže i sir, a ne voli da je se pomjera ako se već namjestila za drijemanje, veterinara i mrkvice.” 

Kada je, nakon dvije zajedničke godine sa Đinom, počela razmišljati o još jednom psu, razgovarala je sa sinom, a on ju je upitao: “Dakle, ti bi sada psu nabavila psa?!” To je najtačnija definicija. Što više vremena prolazi, sve sam uvjerenija da Đina zapravo i ne zna da je pas”, kaže Najra, koja je i prije imala razne ljubimce: papige, koker-španijela Nea, živahnog hrčka zvanog Ludi Ante. Njezin sin Vlado danas ima mini maltezericu Fani. 

Gracija br. 369, 31.5.2019.