Pretplati se
Ljubav treba da nas vodi kroz život, kao i Antigonu nekad

ALISA ČAJIĆ

Ljubav treba da nas vodi kroz život, kao i Antigonu nekad

Ovogodišnju pozorišnu sezonu Alisa Čajić ispraća punog srca: pobrala je pohvale za odigranu naslovnu ulogu u tragediji Antigona na sceni Pozorišta mladih te dobila pripravnički staž u Narodnom pozorištu koji nagovještava bolju glumačku budućnost

Napisala Živana Jovančić
Snimio Nikola Blagojević/Spektroom

Nekad Marija Crnobori, kasnije Ena Begović, u novije vrijeme Dora Fišter, Milica Grujičić, Vanja Ejdus, Dijana Vidušin, Sara Poljak, Simona Dimkovska, Ilda Bisić, Zana Marjanović, Maja Izetbegović... Svaka od ovih glumica jednom je bila Antigona, junakinja iz istoimene Sofokleove tragedije. Antigona je aktuelna za teatarske umjetnike od prastarih vremena do našeg milenija, jedan je od najpoželjnijih likova svjetske književnosti, velika uloga i veliki izazov za svaku glumicu. 

“To je prilika koja se ne propušta, koja se dešava jednom ili nijednom u karijeri. Jedna od životnih želja bila mi je igrati Antigonu, osjetila sam se počastvovanom kad me je reditelj Damir Kustura pozvao da je igram”, kaže nam presrećna Alisa Čajić (29), sa kojom razgovaramo nekoliko dana nakon premijere održane 31. maja u Pozorištu mladih.  Trudila se, kaže nam, da utisne “jedno zrno ličnog nadahnuća” kreirajući starogrčku junakinju.

Prvi put u ulozi TV voditeljice

“Ona je hrabra i odlučna, vjeruje u svoje stavove, ni u jednom momentu ne želi da se preda. Trudila sam se da to iznesem do kraja. Ako se sa Antigonom mogu sjediniti u nekom stavu iz njenog doba sa stavom iz sadašnjeg vremena, onda je to rečenica koja je u završnici obilježila njen monolog: ‘Ja za ljubav samo dođoh na taj svijet.’ Ta se misao može i danas primijeniti na sve nedaće koje su nas snašle. Ljubav treba da nas vodi kroz život, kao i Antigonu nekad. Mogu se sjediniti sa njenim emocijama koje gaji prema bratu, to je nešto što je bezvremensko, mislim  da će uvijek ostati ta ljubav prema najbližima, to se ne može nikad promijeniti. Ljubav treba da vodi i mlade ljude, i svakog čovjeka, a ne da nas mržnja truje.”  

Kompletan tekst možete pročitati u Graciji br. 370, 14.6.2019.