Pretplati se
Layali lubnan

MALO DRUGAČIJI SLATKI IFTAR

Layali lubnan

Mnogi iftar jedva čekaju baš zbog njegove završnice, deserta. Kako biste unijeli raznolikost u vaše uobičajene iftarske delicije nudimo vam recepte iz drugih zemalja, koji će oduševiti postače, a i one koji im se pridruže

Originalno ime ove poslastice, Layali lubnan, u prevodu znači libanonske noći. Najčešće se priprema od semolina brašna, kashte (mirisne kremaste mješavine), banana i orašastih plodova. No, može se pripremati i s marelicama, trešnjama, slatkom od ruže ili tahinijem.

POTREBNO: 600 ml mlijeka, 4 kašike šećera, 90 g semolina brašna ili griza; za kremasti dio (kashta): 1 kašika rižinog brašna, 150 ml mlijeka, 300 ml slatkog vrhnja, 2-3 kašike šećera, 2 kriške prezle, 1 kašika ružine vodice, plus 2 banane, sok pola limuna, 3-4 kašike meda, 2 kašike vodice od narandžinog cvijeta, 60 g orašastih plodova (pistacije, bademi...)

PRIPREMA: Zagrijte mlijeko i šećer, miješajte dok se šećer ne rastopi. Pustite da zavri, zatim umiješajte brašno. Smanjite jačinu vatre i ostavite da lagano kuha, uz povremeno miješanje. Kad se počne zgušnjavati maknite s peći i izlijte u pripremljene posudice. Ostavite da se ohladi i pripremite kremasti dio. Pomiješajte rižino brašno s malo mlijeka, a ostatak mlijeka zagrijte sa slatkim vrhnjem. Toj mješavini mlijeka i vrhnja dodajte šećer i miješajte dok skoro ne provri. Kašiku te vrele mješavine ulijte u rižino brašno i zatim brašno izlijte u posudu s mlijekom i vrhnjem. Dodajte prezlu i ružinu vodicu, miješajte dok se ne zgusne. Ostavite da se malo ohladi pa prelijte po kremi u posudicama i ohladite. 

Prije posluživanja narežite banane i prelijte ih limunovim sokom. Po pudingu poslažite banane, pospite nasjeckanim bademima ili drugim orašastim plodovima. Med malo ugrijte i pomiješajte s vodicom narandžinog cvijeta pa prelijte puding.