Pretplati se
Vrijedne dame Diplomatskog zimskog bazara

ZSOFIA KUSZENDA, MARTINA KLISOVIĆ-FIELDS I ANNARITA LIPPIELLO

Vrijedne dame Diplomatskog zimskog bazara

Dešavanje okarakterizirano kao najveći humanitarni događaj godine, Diplomatski zimski bazar, zakazan za 1. decembar u KSC Skenderija, mjesecima je zaokupljao pažnju tri dame...

Napisala Mersiha Drinjaković
Snimio Nikola Blagojević/Spektroom

Martina Klisović-Fields i Annarita Lippiello, supruge britanskog i talijanskog ambasadora u BiH, i Zsofia Kuszenda, supruga zamjenika ambasadora Evropske komisije u BiH, ovogodišnje su članice organizacionog odbora Diplomatskog zimskog Bazara, koje su s nama podijelile sve detalje ovog humanitarnog i nadasve zanimljivog događanja. Valjalo je pripremiti i organizirati učešće gotovo 40 ambasada i međunarodnih organizacija te oko 70 domaćih izlagača i nevladinih udruženja, i pružiti posjetiocima priliku da kušaju razna egzotična jela i pića, kao i da kupe neobične rukotvorine i suvenire iz cijelog svijeta. Prošlogodišnji Bazar prikupio je rekordnih 200.000 KM, a tim sredstvima potpomognuto je 20 humanitarnih organizacija širom BiH – od Sarajeva, Banjaluke, Šamca, Zenice, Foče, do Doboja i Mostara. Zahvaljujući sponzorima, svi troškovi održavanja Bazara su pokriveni, što znači da će svaka utrošena marka biti donirana djeci i mladima kojima može promijeniti život. Ovo tradicionalno dešavanje koje organiziraju članovi diplomatske zajednice u Sarajevu, uz učešće lokalne poslovne zajednice, a sve kako bi se omogućilo građanima BiH da probaju delicije iz cijelog svijeta te kupe zanimljive suvenire, iz godine u godinu privlači sve veći broj posjetitelja.

“Ovih dana sve moje vrijeme bilo je posvećeno Bazaru”, kaže nam Martina Klisović-Fields, koja je, osim organizacije, zadužena i za britanski štand. “Britanska ambasada je nedavno organizirala i tradicionalni Pub Quiz, koji se pokazao iznimno popularnim i tražila se karta viška. Upriličen je i koncert Diplomatic Instrumenta britanske ambasade na kojem je svirao i moj suprug. I naravno, sav prihod s ova dva događaja će se donirati Bazaru.”

Supruga novoimenovanog britanskog ambasadora u BiH Matthewa Fieldsa, inače Splićanka, rado nam daje sve informacije o Bazaru i šta nas to tamo očekuje: “Puno zabave za cijelu porodicu: besplatne jaslice za najmlađe, igraonice, zamak za skakanje, stijena za penjanje, interaktivni roboti, demonstracija 3D printera, puno egzotičnih jela – od palestinskog falafela do švedskih slastica. Pripremili smo i bogatu lutriju u kojoj svaki treći listić dobija, zatim čokoladnu lutriju za najmlađe, kao i aukciju s uzbudljivom ponudom.” Martina ne krije zadovoljstvo što je dio međunarodnog tima žena punih kreativne energije i posvećenih zajedničkom cilju. Pored ostalog, zadužena je i za sponzore, a koordinira i nevladine udruge i lokalne sudionike. “Tu je i puno drugih detalja, poput recikliranja, zbrinjavanja eventualnog viška hrane uz pomoć udruge Tanjir viška”, govori Martina.


Novi članovi Bazara


Mađarica Zsofia Kuszenda, supruga zamjenika ambasadora Evropske komisije u BiH Khaldouna Sinna, koja u Sarajevu živi dvije godine, kaže kako je organiziranje Diplomatskog bazara predivan način da uradite nešto za lokalnu zajednicu. Ona je dio tročlanog tima zaduženog za organizaciju Bazara u globalu, ali se brine i za njegov humanitarni dio, kao i za zabavni program. I još puno sitnica, dodaje. Sredstva prikupljena tokom Bazara opet će otići onima kojima su najpotrebnija i proces selekcije udruženja još je u toku. “Kao što znate, fokusirani smo na djecu iz ranjivih kategorija. Djecu s mentalnim i fizičkim poteškoćama u razvoju, djecu iz autističnog spektra, djecu s Downovim sindromom, djecu bez roditelja te mlade koji imaju talenta, ali nemaju načina da nastave obrazovanje zbog nedostatka finansijskih sredstava. Fokusirani smo jednostavno na djecu sa margine koji trebaju podršku kako bi dostigli svoj potencijal. Potrebe su velike, te radimo na izboru organizacija koje mogu iskoristiti ova sredstva i napraviti rezultat”, govori Zsofia, koja je ostatak godine angažirana na razvojnim i humanitarnim zadacima, te je između ostalog osnovala i međunarodni dječiji hor.

Annarita Lippiello, supruga talijanskog ambasadora Nicole Minasija, u Sarajevu je godinu i po dana. Poput Zsofie, i Annarita pohađa časove BHS jezika; priznaje da je težak, ali ne odustaje. O Bazaru priča s velikom naklonjenošću, podsjećajući nas kako se radi o velikom porodičnom događaju, gdje se susreću različite kulture i stvara nešto predivno kako bi se podržao važan cilj. “Uz 40 ambasada i međunarodnih organizacija, ove godine imamo i nove članove: Belgiju, Egipat, Vatikan, Slovačku te Južnu Koreju, čija ambasada je u Zagrebu, ali su ipak odlučili učestvovati.”

Kao i dosad, svaka od ambasada učesnica ponudit će svoju hranu i piće, kao i rukotvorine koje inače ne možete pronaći u BiH. Usto, posjetioci mogu učestvovati u aukcijama na kojima će biti ponuđeni najrazličitiji predmeti, od tepiha do potpisanih dresova poznatih košarkaša, ali možete se nadmetati i za osvajanje “all inclusive” odmora iz snova. Na lutriji će, opet, po jedinstvenoj cijeni od 3 KM, biti ponuđeni vaučeri za spa, vaučeri za putovanja, za kućanske potrepštine, za ručak u poznatim restoranima… A na samoj sceni Bazara smjenjivat će se najrazličitiji izvođači, pa će se moći vidjeti tradicionalni plesovi Malezije, Indonezije, Slovenije, plesovi iz lokalnih udruženja mladih Roma, nastupi horova te izvedbe klasične i rok muzike. Annarita je bila zadužena za pronalaženje sponzora, čija je podrška bila od krucijalne važnosti za održavanje Bazara, te je održavala kontakte sa ostalim ambasadama, učesnicama ovog humanitarnog događaja. “Sretna sam što sam dijelom ovogodišnjeg tima. Stvarno podržavamo jedni druge”, kaže te dodaje kako će posjetioci Bazara moći kupiti baš posebne specijalitete: belgijsku čokoladu, slovačke domaće kekse, vatikanski sir trapist, egipatsku baklavu, basbousu – arapski kolač od griza, kao i korejske delicije od povrća i riže, supu i čaj. I još puno, puno toga!

Na kraju, naše tri sugovornice upućuju i zajedničku poruku svima da dođu na Bazar, jer osim važnog cilja za koji se prikupljaju sredstva, bit će to, vele nam, odlična prilika da probate hranu koju dosad niste, ili kupite suvenir koji će vas dugo podsjećati na zabavan dan na Diplomatskom zimskom bazaru. “Nema razloga da u subotu ostanete kod kuće kad imate priliku da budete dio jednog od najboljih dana ove godine! Povedite rođake i prijatelje i zabavite se!”