Pretplati se
Možda me za nekoliko godina vidite u bijelom mantilu

ANA BAVRKA

Možda me za nekoliko godina vidite u bijelom mantilu

“Pozitivna sam i pozitivnim ljudima sam okružena”, kaže Ana Bavrka, zapažena po ljepoti, šarmu i voditeljskom umijeću, a ti kvaliteti su doprinijeli da prije tri mjeseca postane stalni član televizije Hayat

Napisala: Živana Jovančić

Mnogi su smatrali da je Ana Bavrka (25) jedna od najljepših žena u našoj zemlji, a da su bili u pravu uvjerila nas je potvrda sa svjetskog nivoa. Ana Bavrka ponijela je titulu Miss New World na takmičenju ljepote održanom 2017. godine u Antaliji. Da ljepota može biti faktor uspjeha potvrdilo se i u Aninom primjeru: čim se vratila iz Turske s izbora Miss New World, gostovala je na TV Hayat, i novinarki Mirzi Vranj pričala o utiscima s glamuroznog takmičenja ljepote. Anino pojavljivanje na televiziji odjeknulo je pozitivno unutar kuće, te ju je ubrzo Mirza ponovo pozvala u redakciju, ali ne pred televizijske kamere: direktorica programa Alma Švrakić ponudila je Ani zaposlenje. Naravno, takva šansa se ne propušta na današnjem vremenu, te se novopečena voditeljica  iz rodnog Mostara preselila u Sarajevo, iako se oduvijek, kako kaže, plašila njegove hladne klime. Protekla su već tri mjeseca otkako je u stalnom radnom odnosu, a voditeljica je popularnog šoua ZMBT. 

“Moram reći da mi se svidja atmosfera u televizijskom kolektivu. Svi su mi nudili pomoć i željeli da objasne kako sve funkcionira, pa tako i sistem natjecanja ZMBT. Osjećam to kao nešto svoje, činim sve da što bolje izgleda i nadam se da i gledaoci osjete tu moju emociju i ono što im želim poručiti s malih ekrana. Kolegice su mi pomagale dobronamjerno, recimo Aida Mahmutović bila je savjetnica za stil, a najviše mi je pomogla urednica Sanela Poričanin, koja je moj glas razuma i neko ko me maksimalno uputio u kompletan proces rada, a ne samo u voditeljstvo. Mnogo dobrih savjeta dobila sam ne samo od kolega s Hayata nego i s drugih televizija, što je nevjerovatno u ovim čudnim vremenima u kojima su svi ljubomorni, sujetni i ono što znaju drže za sebe.“
 
Željna uspjeha

Odavno je Ana započela nizati reference u svom portfoliju: učila je balet, plesala je do 16. godine i vodila plesni klub, a imala je i kozmetički salon. Stekla je zvanje instruktorice fitnesa u Rijeci te u Mostaru otvorila fitnes-klub, a na lokalnoj televiziji držala je vježbe u jutarnjoj emisiji. Zakoračila je u modelinog, bila je znano lice iz muzičkih spotova, a prije godinu i po postala je diplomirana inžinjerka radiološke tehnologije koju je završila na fakultetu Zdravstvenih studija u Mostaru. S elanom i voljom isprobala se u atraktivnim profesijama koje zanimaju moderne djevojke, ali u njenom životu obrazovanje je bilo prioritetno. “Tako su me i roditelji odgajali. Često su mi govorili: ‘Kćeri, prvo škola, a za sve ostalo uvijek će biti vremena da to nadoknadiš’. Dok sam bila mlađa stvarala sam sebi radne navike. Uvijek ustajem ranije i liježem ranije, ima nešto u meni što mi ne dozvoljava da se opuštam. Uvijek sam bila gladna i željna uspjeha.” A uspjeh na Anin način znači i kad je čila i zdrava, kad vlastitim rukama može ostvariti neku svoju želju, kad može sebi obezbijediti objed, ili kad može pomoći nekom drugom, a životni uspjeh je i kad nazove roditelje koji će se javiti živi i zdravi.

“Ne želim rušiti ljude oko sebe, ne želim biti multimilioner ili Oprah Winfrey, ne želim da idem preko svog obraza nego da svojim rukama postignem nešto bolje i više i kad se okrenem iza sebe da mogu biti zadovoljna i sretna. Mora da postoji neka iskra u vama koju ćete vi da zapalite i to svakog jutra i iznova.” Sve te osobine, pozitivnost i volju za rad ponijela je iz roditeljskog doma, i sve najljepše naslijedila od majke Snježane, trgovkinje, i oca Bože, ugostitelja. Za kći jedinicu su simbol bezuslovne podrške i ohrabrenja. “Moji su roditelji razvedeni od moje devete godine, ali to na mene nije ostavilo nikakvog traga. Oni imaju prekrasan odnos, bolji nego kad su bili zajedno”, govori Ana smijući se. “Trudili su se da ja i moj brat Ivan (29) i polubrat Luka (11) nikad ne osjetimo njihov razvod. Sretna sam što imam ovakvu obitelj. Imam iza sebe tu armiju koja mi čuva leđa, a to je najbitnije.” Emotivno je ranjiva, priznaje. Priča nam kako je patila kad su ona i košarkaš Zoran Cvjetković prekinuli vezu poslije šest godina. U tom za nju teškom periodu, iskrsnuo je odlazak na izbor Miss New World. “Bez mog znanja, prijavio me je moj agent Adnel Mešić iz agencije Z. Model Management. U Antaliji je bilo predivno, vratila sam se s krunom koja je zamijenila sve loše stvari. Zoran i ja smo ponovo zajedno. Oboje smo trebali vrijeme da svako sebe preispita je li to to. To je prva ljubav, vjerujem za mene i posljednja.”

Mostar zauvijek

“Ne želim rušiti ljude oko sebe, ne želim biti multimilioner ili Oprah Winfrey, ne želim da idem preko svog obraza, nego da svojim rukama postignem nešto bolje i više”

Nedavno je Ana ponovo stigla iz Turske, ovog puta iz Istanbula, gdje je bila, zahvaljujući svom agentu, na sajmu vjenčanja na kome je nosila vjenčanice turskih kreatora. Sa zadovoljstvom je to uradila, ali nam otkriva da više ne gaji nikakve ambicije prema manekenskoj pisti, pogotovo inostranoj. Novi voditeljski posao dao je novi smisao, dimenziju i značaj njenoj karijeri i ne žali što je bila prinuđena da zatvori i fitnes-centar i butik dekorativne kozmetike. Vrijeme će odlučiti koliko dugo će kotirati u medijskom svijetu, koliko dugo će biti voditeljica.

“Sad volim voditeljski posao, mogu da ga radim, ali kad pređem 30 i više godina, kad dođu mlađe i ljepše djevojke, to će za njih biti prilika. Ko zna, možda me za nekoliko godina vidite u bijelom mantilu.” Bez obzira gdje da se nađe u svijetu, Mostar je za nju poseban grad i uvijek će mu se, veli, vraćati. Ne voli planirati vrijeme, ona želi da radi na sebi i da život iskoristi na najbolji način. “Teško mi je reći gdje se vidim za pet godina. Voljela bih da me budućnost iznenadi, da mi donese nešto lijepo, napredno, da znam da sam živa.”