Pretplati se
Duo “tri u jedan”

HELEM NEJSE

Duo “tri u jedan”

Helem nejse predstavlja unikatan, svestrani kolektiv koji povezuje muziku, pozorište i radio, te kroz sve sfere djelovanja na satiričan način prikazuje svakodnevnicu našeg društva. “Volimo muziku, radio, teatar, film, keramiku, fugu i pulceve za šalovanje”, kažu Čika Gagara i Stihomir Klepić

Napisale: Lejla Kajić i Nejra Osmanović

Helem nejse je hip-hop kolektiv kojeg sve više prepoznaju kako na području BiH, tako i u regionu, a čine ga dvojac Čika Gagara i Stihomir Klepić. Ovaj duo često opisuju kao utjelovljenje sarajevskog duha koji, nažalost, izumire. Zasad iza sebe imaju jedan album, a nedavno su predstavili pjesmu s Markom Louisom – singl Kabadahija – koji je pobrao simpatije publike te važi za jednu od njihovih najuspješnijih pjesama. Helem nejse je naziv i radioemisije koju vodi isti sastav već četvrtu sezonu. Također, u Kamernom teatru 55 nastupaju s predstavom Sarajevski dani terorizma

“Cilj nam je da zaradimo oko 70 hiljada eura keša, vratimo se u Bosnu i otvorimo plejstejšn igraonicu, videoteku ili internet-centar. Toga nam fali”

Kako se poznajete vas dvojica i odakle ideja za saradnju? 
Helem nejse je konglomerat ljudi čija je sfera poslovanja jako široka. To je zapravo družina koja se poznaje nekih desetak godina i isto toliko vremena pokušava napasti medijski prostor svojim idejama za suradnju. Volimo muziku, radio, teatar, film, keramiku, fugu i pulceve za šalovanje. Imamo i dosta zajedničkih ciljeva.

Da se ne zovete Helem nejse, kako biste se zvali?
– Kombinovani sastav Brace Hadžiosmanovića ili Kratki film Danisa Tanovića

Sa Dubiozom kolektiv snimili ste pjesmu Pionirska. Kako je bilo sarađivati s momcima iz ovog benda?
– Bilo je fenomenalno. Dubioza je ozbiljna priča koja traje dugo godina. Interesantno je kako su se energije podudarile. Mi smo prezadovoljni rezultatima te saradnje. Hvala mojoj zaovi koja je to sve finansirala i ništa ne traži zauzvrat.

Koliko ste zadovoljni uspjehom pjesme Kabadahija? Da li je ona inspirirana stvarnim događajem i likovima?
– Mi smo generalno sretni zbog atmosfere koja se stvorila oko pjesme, ali uvijek može i mora bolje. Vrijeme leti, ne trpi se sporo, a na nama je da već u januaru donesemo novi singl i našim slušaocima osvježimo playliste. Odgovor na potpitanje: Svaka sličnost sa stvarnim likovima i događajima je potpuno nevjerovatna :) 

Šta planirate u budućnosti? 
– Otići na brod, jer, nažalost, u BiH nema brodova na kojim se možemo zaposliti. Cilj nam je da zaradimo oko 70 hiljada eura keša, vratimo se u Bosnu i otvorimo plejstejšn igraonicu, videoteku ili internet-centar. Toga nam fali.

S kim biste voljeli raditi? 
– Voljeli bismo napraviti hit sa crnogorskom muzičkim magom Edijem Puraševićem, koji je nedavno izašao iz švedskog zatvora te sprema grandiozan povratak na scenu. Već smo stupili u kontakt s njegovim menadžmentom i čekamo odgovor za koji se nadamo da će biti pozitivan.

Ko piše pjesme i kako znate da je pjesma dobra? 
– Tata-mata za tekstove je naš pjesnik, filozof i legenda Stihomir Klepić. Pođahkad, stihove pišemo zajedno, ali na kraju dana, Stihi to sredi, izglanca i dezinfikuje.

Koliko satirom možete uticati na društvo?
– Evo satrasmo se.

Odakle crpite inspiraciju za pjesme? 
– Inspiraciju kupujemo na godišnjoj bazi, po nabavnoj cijeni. Uvezali smo se s nekim dobavljačima iz Estonije, koji nam po kili uzimaju 115 eura. Sav materijal nam dovozi naš prijatelj i kolega špediter Enes, i to bez marže. 

Kako kombinujete rad na radiju, u pozorištu i na muzičkoj sceni?
– Vrlo jednostavno: volimo to da radimo i istinski uživamo u tome. Svako se drži svog posla i ispunjava svoje zadatke. Na kraju dobijemo zajednički proizvod koji, evo, jedva da nam može obezbijediti barem po dvoiposoban stan na periferiji grada. 

Koliko imate slobodnog vremena i kako se odmarate? 
– Slobodnog vremena imamo i previše, upravo zato se ovim i bavimo. Odmaramo u krugu porodice gledajući rijaliti šoue i emisije u kojima se kuha. 

Da se ne bavite muzikom, čime biste se bavili? 
– Sigurno bi bili fotografi koji sade maline i vozaju Arape.