Pretplati se
Ostvarila sam životni san

SARA KALAFAT

Ostvarila sam životni san

Nekadašnja štićenica Sigurne kuće Sara Kalafat dobila je priliku da svoje snove o modnom dizajnu pretoči u stvarnost – predstavivši tokom Sarajevo Film Festivala svoje prve kreacije, koje su nosile poznate dame, a Sara se danas usavršava pod budnim okom dizajnerice Belme Tvico-Stambol

Direktorica Narodnog pozorišta u Sarajevu Marijela Margeta Hašimbegović, sopranistica i direktorica Instituta za muziku, teatar i multimediju Alma Ferović Fazlić, te TV urednica i voditeljica Maja Miralem, bile su među damama koje su u večernjim haljinama zablistale na crvenom tepihu ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala. U pratnji ove tri poznate dame bila je kreatorica njihovih toaleta, novopečena dizajnerica Sara Kalafat (31), koja je proslavljala promociju prvog samostalnog modnog projekta. Time je ostvarila svoj životni modni san koji želi ispuniti već šesnaest godina. Priznaje nam kako još ne može da sredi utiske sa gala filmskih večeri, a njena vjera u vlastitu dizajnersku budućnost nikad nije bila jača. “To je bio moj prvi samostalni projekat, prvi koji je tako promovisan i propraćen javno. San mi se ostvario, sada želim da radim, da uspijem i ako dostignem zadovoljavajući nivo u dizajnu, ja ću biti sretna”, kaže nam Sara. Otkrila nam je i kako se našla u krugu poznatih bh. dizajnera i brendova, ali i da je njezin dosadašnji život bio prepun iskušenja i izazova.

“Zlata Gerin-Kurić je moj anđeo čuvar. Ona me je otkrila u Sigurnoj kući, ona je željela da moje skice za haljine pogleda neko ko je profesionalac i to je bila naša dizajnerica Belma Tvico-Stambol”

I dizajnerica i model

Kad je prije sedam godina rodila djevojčicu nadjenuvši joj ime Zejneb, postala je korisnica Sigurne kuće u Sarajevu. Da budemo precizni: Sara nije bila žrtva porodičnog nasilja, ona, naprosto, nakon poroda nije imala nikakvo egzistencijalno rješenje za sebe i bebu. Proslavila je prvi kćerkin rođendan u Sigurnoj kući i nakon toga iznajmila stan i, sa malenom Zejneb, započela samostalan život. Bila je 2010. kada je, kako kaže, krenula od nule, uspjela je srediti život, ali stvari su krenule neočekivanim smjerom, pa su majka i kćer su opet pronašle utočište u Sigurnoj kući. Početkom ove godine menadžerica Sigurne kuće, Mubera Hodžić Lemeš, pozvala ju je da učestvuje u projektu Udruženja građana za afirmaciju i ravnopravnost Posterus, koje je posvećeno humanitarnim i društveno odgovornim aktivnostima. Odmah je pristala, a tada je upoznala i članicu Posterusa Zlatu Gerin-Kurić koja joj je objasnila da se u aprilu održava donatorsko veče, uz modnu reviju i aukciju i zato okuplja žene koje bi bile aktivne učesnice te večeri. “Prijavila sam se, napravila dvije kreacije i nosila ih tokom donatorske večeri. Sve sam realizovala uz pomoć dizajnerice Lene Samardžić, izabrala materijale, a prema mojim skicama, njena krojačica Lidija sašila je haljine. Na donatorskoj večeri bila sam uzbuđena i presretna jer sam dobila priliku da pokažem ono što sam godinama radila. Lijep je to utisak, još ne mogu da zaboravim taj događaj, a u međuvremenu sam prodala jednu haljinu, a drugu zadržala za uspomenu na prvi javni nastup u ulozi dizajnerice i manekenke”.
Zahvaljujući preporuci Zlate Gerin Kurić, dobila je priliku da se svrsta među dizajnerice i na najvažnijoj filmskoj smotri ovog dijela svijeta: “Zlata je moj anđeo čuvar. Ona me je otkrila u Sigurnoj kući, ona je željela da moje skice za haljine pogleda neko ko je profesionalac i to je bila naša dizajnerica Belma Tvico Stambol, koja ih  je pozitivno ocjenila. Hvala Zlati, ali i divnim ženama – Maji, Almi i Marijeli, koje su nosile moje haljine i sa kojima sam se divno družila.”

Učenica poznate dizajnerice

Po obrazovanju poljoprivredni tehničar, Sara Kalafat nikad nije dobila priliku da radi u struci. Oduvijek je voljela modu, imala je smisla za crtanje i slikanje, pa je tako nekoliko mjeseci pohađala Art školu kod slikarke Samre Mujezinović, što joj je pomoglo kod izrade skica. Sara sada redovno odlazi u studij dizajnerice Belme Tvico-Stambol stručno se usavršava i savladava nove tehničke i zanatske vještine. Stvara nove skice, nada se da one više neće stajati u ladicama, kao dosad. Modni posao nije lako komercijalizirati, jer je svjesna da ovise od materijalnih mogućnosti, kao i to da su modni trendovi veoma promjenljivi. Ona će ostati vjerna vlastitom izboru, elegantnim, večernjim haljinama. “Takve haljine stoje lijepim i zgodnim ženama, volim da ih vidim na njima, ali ja lično volim crnu sportsku eleganciju, praktične i jednostavne stvari, jer sam i ja jednostavna osoba”. Tiha i skromna po prirodi, Sara nam kaže kako realno gleda na vlastitu dizajnersku budućnost, a u tom pogledu veći optimisti su jedino njeni prijatelji, tvrdi ona. Danas radi i živi samostalno, zajedno sa sedmogodišnjom Zejneb, koja je ovog septembra krenula u drugi razred. “Same smo, teško je, ali borimo se. Nakon mog predstavljanja na festivalu, osjećam da su se stvari, ipak, pomakle s mjesta, da se moj san ostvaruje, ali da se moram truditi da radim i koliko je moguće uspijem u radu.”