Dogs Trust Vam pomaže da se što bolje brinete o svom psu i da budete odgovorni i prema njmu i pream sebi, ali i prema zajednici!
12.04.2018. u 12:00 sati


Dogs Trust

Dogs Trust Vam pomaže da se što bolje brinete o svom psu i da budete odgovorni i prema njmu i pream sebi, ali i prema zajednici!


Sterilizaciju/kastraciju za Vašeg krznenog prijatelja koju finansira Fondacija Dogs Trust zakažite putem telefona sa partnerskom veterinarskom klinikom čije kontakte možete pronaći na www.dogstrust.ba...
Đuro je podržao aktivnosti Dogs Trusta bez naknade, jer voli životinje a stalo mu je da se u BiH problem napuštenih pasa riješi humano, sistemski – u skladu sa državnim Zakonom o zastiti i dobrobiti životinja koji to i propisuje, a što je jedini gara

Samo uz sterilizaciju/kastraciju, besplatni paket za Vašeg psa uključuje i:

  • vakcinu protiv bjesnila  - ako Vaš pas nije već za tekuću godinu primio ovu vakcinu. Vakcinisanje ljubimaca protiv bjesnila na godišnjoj osnovi je zakonska obaveza svakog vlasnika jer štiti i pse i zajednicu od ove opasne bolesti;
  • tretman protiv crijevnih parazita koji sprječava širenje zoonoza (bolesti koje se mogu prenijeti sa psa na čovjeka);
  • mikročip, ako ga Vaš pas već nema. Označavanje ljubimaca je zakonska obaveza svakog vlasnika, a jako je važna za provođenje mjera odgovornog vlasništva te trajno rješavanje problema pasa lutalica, jer je neodgovorno vlasništvo pasa zapravo korijen problema pasa lutalica.


Zašto je sterilizacija/ kastracija psa važna?


Ponašanje

 Sterilizacija/kastracija potiče mirnije, predvidljivije ponašanje pasa, čineći ga mnogo pogodnijim za ljubimca.

 Sterilizacija/kastracija eliminira neželjeno seksualno ponašanje, te može spriječiti agresivno, borbeno, i destruktivno ponašanje. Sterilisani/kastrirani psi nisu skloni lutanju i označavanju svog teritorija.

 Ženke su dva puta godišnje po tri sedmice u sezoni parenja. U tom periodu ženka psa može se čudno ponašati želeći da pobjegne u potrazi za partnerom.

 Mužjaci se također mogu čudno ponašati u periodu kada je lokalna ženka u sezoni parenja. To ponašanje očituje se mogućim bježanjem, trčanjem - čak i prometnim ulicama, ili skakanjem s visine, balkona ili prozora.

 

Zdravlje

 Skotnost psa može prouzročiti ozbiljne zdravstvene probleme kao što su upala maternice i mliječnih žlijezdi.

  Sterilizacija/kastracija psa u ranijem dobu smanjuje rizik nastanka pojedinih vrsta oboljenja i kod ženki i kod mužjaka.

Novac

 Sterilizacijom/kastracijom psa izbjeći ćete troškove neplaniranog okota i brige o kučićima. Prevencijom nezgodnih situacija uzrokovanih neobuzdanim ponašanjem psa koji je pod utjecajem reproduktivnih hormona, mogu se izbjeći visoki računi veterinarskih usluga.

Budite odgovoran vlasnik psa Sterlišite/ kastrirajte svog psa jer je to najbolje i za njega, i za Vas, i za cijelu zajednicu! Za sve dodatne informacije o našem Programu besplatne sterilizacije pasa, molimo Vas da posjetite našu web stranicu: www.dogstrust.ba

 
Povezani tekstovi