ZAČIN KAO LIJEK
03.10.2017. u 09:02 sati


KolMix

ZAČIN KAO LIJEK


Umjesto da odmah otrčite kod doktora ili u apoteku po lijek, ove jeseni vaš organizam ojačajte KolMix začinima...

Proteklih nekoliko godina, sprovedena su mnoga intezivna istraživanja o ljekovitim prednostima širokog spektra začina, iako je poznato da su začini od davnina cijenjeni u starim kulturama, kako zbog kulinarskih, tako i zbog ljekovitih svojstava. Svako zna da je đumbir odličan lijek za kašalj i prehladu. Međutim, postoji još mnogo začina koji imaju svojstva lijeka. 

Kim podiže imunitet

Najstariji pronađen začin u Evropi Kim ublažava alergijske reakcije, ali najveća snaga kima je u tome što podiže imunitet. U narodu ga nazivaju i univerzalnim lijekom, onim koji liječi gotovo sve bolesti.

Ružmarin za bolji rad mozga

Iako se najčešće upotrebljava kao začin u jelima mediteranske kuhinje, ružmarin posebnu pažnju privlači i zbog brojnih zdravstvenih benefita kako za fizičko, tako i za mentalno zdravlje. Pospješuje rad mozga, pamćenje i koncentraciju.

Cimet protiv infekcija

Cimet je jedan od najstarijih začina, koji se u Egiptu prije 2.500 godina koristio za balzamovanje. U prošlosti se cimet koristio kao prirodan lijek za mnoge tegobe. Samo pola kašike cimeta na dan možete smanjiti količinu lošeg holesterola. Također, naučnici su otkrili da cimet ima veliki učinak na uporne gljivične infekcije i bakterije kao što je E. coli.

Đumbir ublažava kašalj

Poznato je da se đumbir koristi za ublažavanje migrene, sezonske prehlade i gripe, međutim đumbir pomaže i kod mučnina, ublažava artritis, glavobolju i bol u mišićima.

Kurkuma uništava ćelije raka

Za kurkumina ljekovita svojstva već zna cijeli svijet. Međutim, kurkumin, glavni sastojak ovog začina još je bolji u liječenju i prevenciji mnogih bolesti. Studija koju je objavio časopis Cancer Letters pokazala je da kurkumin može pronaći i uništiti matične stanice raka. Osim toga, pomaže pri sprečavanju Alzheimerove i Parkinsonove bolesti, srčanih oboljenja, dijabetesa, artritisa i depresije.

Bosiljak u borbi protiv bakterija

Još jedan začin koji je efikasan u borbi protiv bakterija jeste bosiljak. Uspješno liječi E. coli i listeriju. Koristi se još i protiv kašlja, bubrežnih bolesti, glavobolje i depresije, a u vidu čaja i za ublažavanje menstrualnih tegoba.

Sigurni smo da većinu ovih začina već imate na policama u svojim kuhinjama. Stoga je od velike važnosti poznavati začine i njihova ljekovita svojstva kako biste na prirodan način ojačali organizam. U bogatoj ponudi KolMix proizvoda odaberite one koji će začiniti vaš život i spremno dočekajte zimu.

 

Povezani tekstovi