Svrbi, smeta ili vam je neugodno
06.03.2017. u 09:56 sati


Zdravlje

Svrbi, smeta ili vam je neugodno


Osam neugodnih problema i kako ih se riješiti...

Ako imate tjelesne probleme zbog kojih vam je neugodno, nemoj te se previše brinuti. Za svaku boljku postoji lijek te i za svaku neugodnost postoji rješenje. Svaka pojava, od peruti pa do gljivične infekcije, samo su simptom neravnoteže u tijelu koja se može riješiti jednostavnom promjenom prehrane, smanjenjem stresa ili uzimanjem prirodnih lijekova.

 

1. Perut

Dermatolozi nisu posve sigurni šta je uzrok peruti, međutim pored peruti na tjemenu glave običnobudu prisutne i gljivice. Kako bi ste spriječili pojavu peruti, koristite šampon koji sadrži antifungalni mineral selen (provjerite sastojke na poleđini boce). Nakon nanošenja šampona, isperite vlasište s ohlađenim jakim čaj od svježeg timijana. Jednom nedjeljno umasirajte u vlasište kašiku kokosovog ulja s 3 kapi eteričnog ulja čajevca i ružmarina te ostavite preko noći.

2. Pretjerano znojenje

Do pojačanog znojenja obično dolazi zbog povećane aktivnosti živčanog sistema te kako bi ste ga umirili uzimajte čajeve od biljaka kao što su pasiflora, kafa, žižula (ćićindula, čičimak ili cicindra), magnolija i gospina trava. Također vježbajte pravilno disanje, jer dijafragmatičko disanje (disanjtrbuhom) opušta živčani sistem.

3. Nadutost

Povećajte prebiotike i probiotike u vašoj prehrani, uključujući kiseli kupus, kefir i probiotički jogurt. Jedite sporije, žvačite svaki zalogaj temeljito prije gutanja. Popijte čašu tople vode s kašikom jabučnog sirćeta prije jela.

4. Loš dah

 Halitoza ili loš zadah iz usta može biti posljedica curenja nosa gdje se sluz cijedi u sinuse i kaplje na zadnju stranu grla. Koristite slane otopine za vlaženje nosa svako jutro i konzumirajte dodatke koji sadrže vitamin C, bijeli luk, kanadsku žutiku, očanicu i cink.

5. Gljivične infekcije

Ako želite da se riješite gljivične infekcije na prvom mjestu trebate izbaciti šećer iz svoje prehrane. Gljivice vole šećer više nego što vam se čini. Nanesite ulje čajevca direktno na nokte zahvaćenegljivicama, a za osjetljive dijelove koristite razblaženi čajevac. Također, pomaže izlaganje suncu i morskoj vodi.

6. Herpes simplex

Za olakšanje bola na usni zbog herpesa koristite ohlađenu vrećicu čaja. Plikove osušite stavljajući obloge od razrijeđenog jabučnog octa (pola octa, pola vode), uzmite vitamin C, cink i Echinaceau kako bi jačanjem imuniteta spriječili ponovnu pojavu.

7. Proljev

Uzmite probiotik koji sadrži jednu od sljedećih bakterija: Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus reuteri ili Saccharomyces boulardii. Naribajte jabuku, uključujući i koru, ostavite da dobije tamnu boju i pojedite. Pijte vodu s prstohvatom soli i meda za rehidrataciju.

8. Zatvor

Ako pratite uobičajen ritam: više vode - više vlakana - više vježbanja i opet patite od zatvora, moguće  je da mišić na zidu crijeva „drži“ stomak napet i uzrokuje zatvor. Magnezij je odličan za opuštanje mišića te u tome slučaju uzmite barem 400 mg magnezija dva puta dnevno.

 

((Izvor: www.hipokrat.ba))
Povezani tekstovi