Nedavno objavljeno

Evo kako ćete izbrisati godine na licu

U mladosti niko ne razmišlja o starosti. No ne bi se bilo loše podsjetiti da upravo u mladosti stvaramo temelje za dobro zdravlje u starijem dobu

Eliksir vječne mladosti još uvijek nije pronađen. Međutim, otkriveno je kako duže možete izgledati mladi i tako se i osjećati. Za brisanje godina dovoljno je tek nekoliko promjena u načinu života.

Obojite kosu

Čin bojenja kose budi osjećaj avanture. Istraživanje je pokazalo da bojenje kose izaziva pozitivan osjećaj uzbuđenja. Nakon bojenja kose ispitanici su rekli da osjećaju veće samopouzdanje i privlačnost. Naveli su i da se osjećaju seksipilnijima. Boja nije bitna, ali su bitni osjećaji koje ovaj čin izaziva.

Vježbajte!

Niste ljubitelj vježbanja? Kao motivacija može vam poslužiti naučno dokazana činjenica da vježbanje usporava starenje, ali i pomaže zdravlju. Žene koje vježbaju dva puta sedmično za samo dvije godine mogu smanjiti prisutnost masti u tijelu za 3,7 posto. Manje masti u tijelu rezultira boljim zdravljem, a razvoj mišića tijelu daje čvršći i mladenački izgled. Dobra je vijest i da nikada nije kasno za vježbanje. Trebate još motivacije?

Ne idite na sunčanje

Najnovije istraživanje je pokazalo da je sve više mladih Amerikanaca zavisno o sunčanju. Međutim, to je istraživanje pokazalo i da sunce, ali i solariji, uzrokuju rak kože te prerano starenje. Stoga umjesto sunca i solarija odaberite kremu za samotamnjenje. Učinak je isti, ali je postupak zdraviji.

Vitamin D

Ovaj čudotvorni vitamin smanjuje rizik od obolijevanja od različitih bolesti, pokazalo je nedavno istraživanje. Osobe koje tokom pet godina svakodnevno uzimaju 400 IJ vitamina D smanjuju rizik od obolijevanja od kardiovaskularnih bolesti i različitih karcinoma za sedam posto. Osim toga, vitamin D održava zdravlje kostiju i pomaže im da dugo ostanu mlade.

Sprijateljite se s prirodom

Naučno je dokazano da boravak u prirodi blagotvorno djeluje na psihičko i fizičko zdravlje. Otkriveno je i da šetnja prirodom te upijanje ljepota krajolika pomaže pamćenju. Neka vam stoga ne bude teško tu i tamo uputiti se na izlet u prirodu. Na taj ćete se način obnoviti i dobro se osjećati.

Sok za mozak

Kako biste si spriječili demenciju i Alzheimerovu bolest u starosti, počnite piti sok od jabuke. Istraživanje na miševima pokazalo je da samo dvije čaše soka od jabuke dnevno u mjesec dana smanjuju prisutnost proteina koji uništava moždane stanice. Upravo nedostatak tih stanica u kasnijem dobu uzrokuje mnoge probleme. Sok od jabuke najbolji je prijatelj mozga.

- Advertisement -

Latest Posts

Raport

spot_img
spot_img