Nedavno objavljeno

Namirnice koje narušavaju zdravlje kostiju

Vrlo često govori se o zdravlju raznih dijelova tijela i organa, ali rijetko o kostima. Vrijeme je da naučite koje namirnice štete zdravlju vaših kostiju

Mislite da je za zdravlje vaših kostiju dovoljno to što ujutro žitarice prelijete mlijekom? Varate se! O zdravlju kostiju valja se početi brinuti što ranije kako u kasnijim godinama ne biste imali problema. Možda niste ni svjesni, ali neke namirnice štete zdravlju kostiju. Koje od njih vi često konuzumirate?

Kofein

Možda je kafa vaš omiljeni napitak, ali kofein itekako utječe na apsorpciju kalcija. Kako pojašnjavaju stručnjaci, kada konzumirate puno kafe, kalcij odlazi u urin. To nije problem jer je riječ o malim količinama, ali postaje problem kada je kafa svakodnevna navika, i to po nekoliko puta na dan. Ako volite piti kavu, pripazite da unosite dovoljno kalcija u organizam kako biste osigurali zdravlje kostiju.

Gazirani sokovi

Većina ljudi to ne zna, ali gazirani sokovi štetno utječu na zdravlje kostiju. Učinak gaziranih sokova je poput učinka kafe. Zbog sastojaka koje sadržavaju, gazirani sokovi utječu na apsorpciju kalcija, odnosno otežavaju je. To, dakako, znači da u kosti ne dospijevaju dovoljne količine kalcija, što narušava zdravlje kostiju. Ako želite zdrave kosti, radije birajte zdravije napitke, a ne gazirane sokove.

Sol

Kao što vjerovatno već svi znaju, sol uopće nije zdrava za ljudski organizam, a posebno je opasno ako je koristite redovito u velikim količinama. U pogledu kostiju, sol je štetna jer uzrokuje ‘rasipanje’ kalcija putem urina i znoja. Ako uzimate dovoljne količine kalcija i ako sol konzumirate umjereno, onda ne trebate strahovati.

Alkohol

Čaša vina na dan uz ručak ili večeru neće uzrokovati probleme, ali sve više od toga nije preporučljivo. Alkohol nije dobar za ljudski organizam, a to uključuje i kosti. Previše alkohola može pridonijeti gubitku koštane mase, a u konačnici to dovodi do slabljenja kostiju i lakših lomova. Dakle, čaša vina na dan može, ali pet čaša ili tri piva se ne preporučuje, naravno, ako želite sačuvati zdravlje kostiju.

Proteini

Proteini su iznimno važni za ljudsko zdravlje pa tako i kosti, ali ako se s proteinima pretjeruje, mogu se javiti problemi. Kako pojašnjavaju stručnjaci, previše proteina u organizmu remeti pH ravnotežu u tijelu i dovodi do stvaranja kiselosti. To pak dovodi do slabljenja kostiju. Rješenje je uravnotežena prehrana. Ako jedete previše mesa, pokušajte češće konzumirati voće i povrće te cjelovite žitarice. To će biti dobro za vaše kosti, ali i za organizam u cjelini.

Latest Posts

Raport

spot_img