Čokolada ima isti učinak kao opijum?
21.09.2012. u 22:10 sati


STVARA OVISNOST

Čokolada ima isti učinak kao opijum?


Znanstvenici su utvrdili kako čokolada u ljudskom mozgu može imati isti učinak na neurotransmiter enkefalin kao i opijum kod ovisnika o drogi

Čini se da uvijek postoji dobar razlog da pojedete komadić čokolade, no znanstvenici tvrde da ta tamna slastica ima učinak na mozak sličan opijumu. U studiji koja uspoređuje ponašanja pretilih osoba i ovisnika, dokazuje se kako kemikalija u mozgu nazvana enkefalin, endorfin sa sličnim svojstvima kao i opijum, raste kod štakora kojima je dano da pojedu čokoladu.

U mozgu se enkefalin veže za molekularne receptore osjetljive na opijatske kemikalije koji imaju učinak smanjenja bolova i proizvode ugodne osjećaje, piše Daily Mail.

Autorica studije, dr. Alexandra DiFeliceantonio kaže kako su utvrdili sličnosti u funkcioniranju narkomana i pretilih osoba.

'Isto je područje mozga jako aktivno kod pretilih ljudi kad vide hranu i ovisnika koji vide prizor u kojem netko konzumira drogu', objašnjava. 'Čini se da enkafalin kao neurotransmiter može uzrokovati neke oblike pretjerane konzumacije i ovisnosti kod ljudi.'

(tportal.hr)
Povezani tekstovi