Nedavno objavljeno

Svako životno doba traži svoje vitamine

Od rođenja do starosti, ljudsko zdravlje i blagostanje direktno su povezani s unosom minerala i vitamina, koji u različitom dobu imaju različite uloge

Djeca, odrasli, starije osobe; trudnoća, dojenje i druga posebna stanja: svaka životna faza zahtijeva određen unos minerala i vitamina. Ljudske potrebe se mijenjaju rastom, razvojem i starenjem, što se također odnosi na vitamine i minerale, s obzirom na to da njihov dragocjeni unos u svakom periodu života utiče na stanje i zdravlje organizma. Tako je djetetu najvažnije da bezbrižno raste i razvija se, a njegovom djedu da održava dobro zdravlje. Buduća majka, međutim, djetetu koje nosi treba osigurati sve potrebne supstance uz čiju pomoć će na svijet doći zdravo, snažno i na vrijeme.

Kad su djeca u pitanju, na prvom mjestu je kalcij, mineral veoma važan za rast zuba i kostiju

Kalcij i željezo za djecu

Djetinjstvo je životna faza obilježena ubrzanim rastom, tokom koje je potreban unos svih mikronutrijenata putem uravnotežene i raznovrsne ishrane. Pravilan unos minerala i vitamina u prve dvije godine života utiče na zdravlje odrasle jedinke. Na prvom mjestu je kalcij, mineral veoma važan za rast zuba i kostiju. Prema istraživanjima evropskih pedijatara, kod djece od tri do šest godina primijećen je nedovoljan unos kalcija: umjesto preporučenih 800 mg uzimaju nešto više od 400 mg dnevno. U uzrastu od sedam do deset godina dnevne potrebe kalcija narastu na 1000 mg, ali unos i dalje ostaje nedovoljan. Još jedan veoma važan mineral je željezo, obavezno za razvoj kognitivnih sposobnosti i usvajanje podataka. Tokom prve godine života, tjelesna težina djeteta triput se poveća, a za svaki kilogram potrebno je oko 35-45 mg željeza.

IZVORI ŽELJEZA: Nemasno crveno meso, iznutrice (teleća i kokošja džigerica), riba (srdela), jaja, žitarice (kvinoja), orašidi i sjemenke (od tikve, susam, chia), voće, zeleno lisnato povrće (špinat, blitva, kelj, brokula, prokulica, kupus) i mahunarke (grah, grašak).
IZVORI KALCIJA: Mliječni proizvodi, srdele, losos, alge, zeleno povrće, sušeno voće, orašasti plodovi i tofu. 

 

Minerali, vitamini i zdrav način života prevenirat će hronična degenerativna oboljenja

Odrasli, obratite pažnju!

Organizmu odraslih osoba su za pravilno funkcioniranje i održavanje blagostanja potrebni mikronutrijenti. Dakle, minerali, vitamini i usvajanje zdravog životnog stila prevenirat će hronična degenerativna oboljenja tipična za treće doba. Novija istraživanja su pokazala da postoji povezanost vitamina grupe B i oštećenja DNK, našeg genetskog naslijeđa. Osim toga, zapaženo je da antioksidativne osobine pojedinih vitamina (A, C, E) pomažu u borbi protiv štetnog djelovanja slobodnih radikala, odgovornih za starenje ćelija i tkiva. Način života, radna aktivnost, dob, spol i fizička konstitucija određuju nutricionističke potrebe pojedinaca. Ako vodite veoma dinamičan život ili redovno upražnjavate fizičke aktivnosti, naprimjer, morate pažljivo odrediti potrebne količine vitamina i minerala kako bi vaš organizam pravilno funkcionirao, kako fizički tako i mentalno. Kao što i trudnice imaju specifične potrebe, s obzirom da djetetu koje nose trebaju osigurati pravilan razvoj.

IZVORI VITAMINA E: Pšenične klice, orašasti plodovi, zeleno lisnato povrće (blitva), suncokretove sjemenke, biljna ulja (maslinovo), tropsko voće (kivi, avokado, papaja) mladi grašak, slatki krompir, crvene paprike

 

U adolescentskom uzrastu izuzetno je važan unos vitamina i minerala

Vitamini za adolescente

Adolescencija je veoma intenzivan period, u psihološkom i nutricionističkom smislu. Potrebe organizma rastu na znakovit način, a pojačane su želje za neovisnošću i stvaranjem distance od roditelja, što podrazumijeva i rušenje dotadašnjih pravila o ishrani. U ovom uzrastu izuzetno je važan unos vitamina i minerala, fundamentalnih za razvoj ćelija, tkiva i rast novih tjelesnih struktura. Vitamin C, naprimjer, omogućava pravilno formiranje koštanog tkiva i kolagena, obavezan je u organizmu kako bi se vršila apsorpcija željeza, posebno važnog za adolescentice zbog mjesečnog gubitka krvi menstruacijom. Zajedno s vitaminom A važan je za jačanje imuniteta, dok vitamini grupe B učestvuju u reguliranju metaboličkih procesa usmjerenih na stvaranje energije i efikasnost moždanih funkcija. Ništa manje nisu važni vitamin D i kalcij, kako bi se prevenirala osteoporoza.

IZVORI VITAMINA C: Paradajz, citrusi, peršun, hren, zelena i crvena paprika, rotkvice, zeleno lisnato sirovo povrće, kopriva, špinat, šipak, jagode, ribizle, višnja, kupine, kupus, krompir, kelj, prokulica.

 

Vitamini B grupe pravi su prijatelji pamćenja

Ako imate 65 ili više

U trećem dobu tijelo se mijenja, kosti, mišići i kardiovaskularni sistem počinju pokazivati znakove starenja. Pravilna prehrana, koja podrazumijeva sve esencijalne nutrijente, uz redovnu i umjerenu fizičku aktivnost, održat će organizam u dobroj mentalnoj i fizičkoj formi, te prevenirati različita oboljenja tipična za starost. Eventualni rizici za zdravlje u ovom životnom dobu povezani su s mogućim nedostacima minerala i vitamina, a koji nastaju usljed reducirane sposobnosti organizma da ih apsorbira, kao i zbog korištenja lijekova. Potrebno je voditi računa o unosu kalcija i vitamina D kako bi se organizam mogao suprotstaviti fiziološkom reduciranju koštane mase umanjujući opasnost od lomova. Vitamini i minerali s antioksidativnim osobinama zaštitit će neurone, usporiti starenje i smanjti opasnost od nastanka tumora. Vitamini B grupe (folna kiselina, vitamini B6 i B12) pravi su prijatelji pamćenja, pokazala su višestruka istraživanja, štite od demencije i slabljenja kognitivnih funkcija.

IZVORI VITAMINA B GRUPE: Morski plodovi, jetra, jaja, meso, mlijeko, riža, lisnato zeleno povrće, orašasti plodovi, voće, mahunarke, cjelovite žitarice, pivski kvasac.

- Advertisement -

Latest Posts

Raport

spot_img
spot_img