Dijete slavnih: zdrave ili opasne
12.01.2011. u 05:56 sati


Zdravlje

Dijete slavnih: zdrave ili opasne


Hoćete li izgledati kao supermodel Naomi Campbell ako samo budete žvakali limun? Ili ćete se možda ozbiljno razboljeti? Nutricionisti su dali svoj konačni sud o dijetama slavnih koji se zaklinju da svoju ljepotu duguju upravo rigoroznom načinu prehrane

Dijete kojima se podvrgavaju slavne osobe kako bi zadržale vitkost nedavno su proglašene ogromnim glupostima. No jesu li sve baš tako beskorisne? Nekoliko stručnjaka pokušalo je dati odgovor na to pitanje.

Dijeta prema krvnoj grupi Liz Hurley, Cheryl Cole i Hugh Grant najpoznatiji su zagovornici ove dijete, koja zabranjuje određene namirnice poput mliječnih ili mesnih, ovisno koju krvnu grupu imate. Međutim, nutricionisti kažu kako nikada nije znanstveno dokazano da krvna grupa ima značajnu ulogu u probavi. Točnije, može biti vrlo štetno ako čovjek izbaci iz prehrane određenu vrstu hrane. Istina je da neke dijete ne odgovaraju svima, ali to ima više veze s genetikom nego s krvnom grupom.

Program čišćenja Najveće su obožavateljice trotjednog programa čišćenja koji se temelji na cjelovitim žitaricama, organskim namirnicama i povrću Gwyneth Paltrow i Donna Karan. Riječ je o pomalo rigoroznom programu koji, kako kažu nutricionisti, daje rezultate, ali samo na kratke staze. Opasnost takvih dijeta je mogućnost gubljenja željeza pa ih nije preporučljivo provoditi često. Ipak, nutricionisti kažu da s vremena na vrijeme nije loše provesti program čišćenja.

Atkinsonova dijeta broj dva Angelina Jolie i Brad Pitt zaklinju se da nema bolje dijete od Atkinsonove, koja zabranjuje ugljikohidrate, a dopušta velike količine proteina. Novija verzija te dijete, kako kažu stručnjaci, nešto je bolja od prethodne jer dopušta konzumiranje malih količina zdravih ugljikohidrata. I ova dijeta daje kratkoročne rezultate, ali donosi i neke nuspojave poput lošeg zadaha i loše probave. Najopasnija je zbog činjenice da tijekom provođenja takvog načina prehrane tijelo pomisli da je u fazi gladovanja pa može početi sagorijevati tkivo.

Limun-dijeta Desetodnevnu dijetu koja dopušta ispijanje isključivo detoksirajućih koktela od limunova soka uz još neke minimalne sastojke hvale Naomi Campbell, Beyonce i Anne Hathaway. S poznatim svjetskim ljepoticama nutricionisti se ipak ne slažu jer tvrde da dopušta vrlo mali dnevni unos kalorija, što za posljedicu može imati glavobolju, nervozu, razdražljivost i nemogućnost koncentracije. To je dijeta koja uopće nema nutritivnu vrijednost i zapravo se nikome ne preporučuje.

Dijeta sa sirovom hranom Demi Moore i njezin kolega Woody Harrelson kažu da ne postoji bolja dijeta od ove koja dopušta samo sirovu hranu. Navodi se da kuhana ili pečena hrana ima više kalorija. Nutricionisti kažu da kuhanje uistinu uništava neke nutritivne vrijednosti namirnica, ali ističu i da nije dobro jesti svu hranu sirovu. Primjerice, mrkva je puno zdravija kad je skuhana. Sve u svemu, riječ je o vrlo drastičnoj dijeti koja nije posebno preporučljiva, ali nutricionisti kažu da se mogu uzeti neki njezini dijelovi i ubaciti u redovitu prehranu.

Dijeta sa 30 posto masnoća Ovu dijetu koja dopušta unos masti, ali ne veći od 30 posto, objeručke je prihvatila glumica Marcia Cross. Nutricionisti kažu da to nije loša dijeta jer dopušta unos masti, ali svejedno smatraju da su izostavljene i neke važne masti koje organizmu donose i prijeko potrebne vitamine i kiseline. Također, riječ je o rigoroznoj dijeti koje se nije lako pridržavati.

Dukanova dijeta Dijeta za koju se tvrdi da je tajno oružje francuske mršavosti odvija se prema fazama, a svoje obožavateljice našla je u poznatim ljepoticama Jennifer Lopez i Katherine Jenkins. Baš kao i Atkinsonova dijeta, i ova zabranjuje ugljikohidrate, a dopušta proteine. Upravo zbog toga nutricionisti je smatraju nezdravom jer takva raspodjela namirnica može dovesti do bubrežnih oštećenja. Kažu i da je zbog svojih faza vrlo zbunjujuća te da zato nema puno ljudi koji će je se držati.

 

(www.tportal.hr)
Povezani tekstovi